fbpx

Hoe zorg je voor een goede back-up van je foto’s?

Zorg ervoor dat je digitale foto's niet verloren gaan.

Stel op je telefoon staan honderden foto’s en misschien zelfs wel meer. Foto’s van je kinderen, je vakantiefoto’s en foto’s van zomaar van alles en nog wat.

Stel nou dat je telefoon wordt gestolen, heb jij je foto’s dan nog? Is er een kopie zodat je deze foto’s niet allemaal kwijt bent? Of is dit een scenario waar je liever niet bij stil staat?

En dan is er de kans dat je computer, telefoon, harde schijf of ander apparaat een keer kapot gaat. En eigenlijk zeg ik het verkeerd want het is geen kans. Dat het een keer gaat gebeuren staat vast, alleen is de vraag wanneer. Heb jij dan nog een kopie van je foto’s?

Als jij je foto’s niet wilt verliezen dan is het dus belangrijk om te zorgen dat je foto’s veilig worden bewaard. Dat er altijd nog een kopie van je foto’s is als er een apparaat kapot gaat of wordt gestolen.

Ik raad je hiervoor aan om gebruik te maken van de 3-2-1 back-up strategie.

De getallen 3,2 en 1

De 3-2-1 back-up strategie

De 3-2-1 back-up strategie houdt in dat er verschillende kopieën gemaakt worden van je foto’s, die op meerdere plaatsen worden opgeslagen.

Als voorbeeld gebruik ik een fotoverzameling die opgeslagen is op een computer.

3

De 3 staat voor minimaal drie verschillende kopieën.

In het voorbeeld zijn de foto’s op je computer dus de eerste kopie. Je kunt dan bijvoorbeeld een tweede kopie maken op een externe harde schijf. En een derde kopie in de cloud of op een tweede externe harde schijf.

2

De 2 staat voor minstens twee verschillende apparaten.

Zet je kopieën niet allemaal op één apparaat. Staan er drie kopieën op je computer maar gaat je computer kapot, dan ben je nog alles kwijt. Zorg er dus voor dat je minstens twee verschillende apparaten gebruikt. Dat zou bijvoorbeeld een computer en een externe harde schijf kunnen zijn of twee verschillende externe harde schijven.

1

De 1 staat voor minimaal één kopie buitenshuis of in de cloud.

Zorg dat je minstens één kopie niet in je huis hebt liggen. Als er brand uitbreekt of er ontstaat waterschade in je huis dan kan het zijn dat al je apparaten niet meer bruikbaar zijn.

Je zou dus als voorbeeld een externe harde schijf bij iemand anders in huis kunnen leggen, maar het nadeel ervan is dat je er zelf niet altijd gemakkelijk bij kunt. Een andere optie is om een kopie van je foto’s in de cloud te zetten. Zodat je van elke willekeurige computer in kunt loggen en bij je foto’s kunt.

Onthoud dus de 3-2-1 regel:

3 kopieën op 2 verschillende apparaten waarvan 1 in de cloud (of buiten je huis).

Door gebruiken te maken van de 3-2-1 back-up-strategie ben je voldoende beschermd tegen het uitvallen van een apparaat of het stoppen van je cloud provider. En kun jij ook in de toekomst blijven genieten van je foto’s.

Welke externe harde schijf gebruik je?

Regelmatig krijg ik de vraag welke externe harde schijf gebruik je dan?

Externe harde schijven kun je in verschillende formaten aanschaffen, afhankelijk van de grootte van je foto verzameling. Over het algemeen is 2 TB voldoende. Kies in ieder geval voor minimaal 2 keer de grootte van je huidige fotoverzameling. Dan heb je voorlopig genoeg opslagruimte voor foto’s die je in de toekomst maakt.

Het is natuurlijk persoonlijk welke externe harde schijf je fijn vindt om te gebruiken. Zelf maak ik gebruik van een externe harde schijf van Western Digital (WD) en van Seagate.

Externe harde schijf Western Digital (WD)

Externe harde schijf Seagate

Share on pinterest
Blog bewaren

De links in deze blog zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je via deze link iets besteld (als bedankje voor het doorsturen). Voor jou zijn er geen extra kosten aan verbonden.