10 redenen waarom je je foto’s wilt organiseren

Waarom zou jij je fotoarchief op orde willen hebben?

De kans is groot dat je heel erg veel foto’s hebt. Heel veel oude foto’s in albums, dozen of mapjes en waarschijnlijk nog veel meer digitale foto’s. Allemaal verspreid over je computer, telefoon, harde schijven, camera’s en misschien op nog wel meer plekken.

Er zijn genoeg redenen om deze foto’s te gaan organiseren. Hieronder deel ik de tien belangrijkste met je.

 1. Waardevolle herinneringen

Foto’s zijn niet zomaar foto’s, maar waardevolle herinneringen zoals bijv. de eerste stapjes, een bijzondere vakantie of mooie herinneringen aan een familielid. Deze waardevolle herinneringen wil je niet verloren laten gaan.

 1. Opnieuw genieten

Door de vele foto’s die we maken zijn veel mensen overweldigd en weten niet hoe ze kunnen beginnen om het overzicht weer terug te krijgen. Hoe geweldig is het dan als dat gelukt is en je weer opnieuw van je foto’s kunt genieten.

 1. Foto’s delen

Een van de beste manieren om van je foto’s te genieten is om ze te delen met anderen. Samen genieten van waardevolle momenten.

 1. Foto’s terug vinden

Om je foto’s te kunnen delen moet je ze natuurlijk wel kunnen vinden. Je hebt niets aan je foto’s als je niet weet waar je ze moet zoeken. En zoeken wordt erg lastig in een chaos van foto’s.

 1. Foto’s zoeken

Het is handig als je kunt zoeken naar je foto’s ipv scrollen. Wil jij duizenden foto’s doorbladeren om de juiste te vinden? Het is veel handiger om een zoekwoord in te typen en zo gelijk te vinden wat je zoekt. Scheelt een hoop tijd.

 1. Toegang voor iedereen

Om je foto’s te kunnen delen met al je dierbaren, wil je dat je foto’s beschikbaar zijn voor iedereen of bepaalde personen in je familie.  

 1. Overal toegang

Het is fijn om op meerdere apparaten bij je foto’s te kunnen. Zodat je overal toegang hebt tot je foto’s. Of dat nu is op je telefoon, een tablet of een computer.

 1. Veiligheid

Je wilt dat je foto’s veilig zijn. Veel mensen vragen zich af of hun foto’s nog wel beschikbaar zijn bij bijv. brand in huis of een technische probleem. Maar gelukkig is het mogelijk om je foto’s veilig te bewaren, zodat je ook bij die rampscenario’s nog toegang hebt tot je foto’s.

 1. Back-up

Als je apparatuur kapot gaat, je laptop gestolen wordt of je telefoon in het toilet valt, wil je je foto’s niet meteen kwijt zijn. Het is dus belangrijk om een goede back-up te hebben.

 1. Voor toekomstige generaties

Je wilt je foto’s bewaren voor jezelf maar ook voor je kinderen of andere familieleden. Zodat ook zij  later nog van de herinneringen en waardevolle momenten kunnen genieten, ook al ben je er zelf niet meer.

Genoeg redenen dus om te zorgen voor een overzichtelijk en georganiseerd fotoarchief.

Maar hoe ziet zo’n archief er dan eigenlijk uit als al je foto’s zijn georganiseerd?

 • Je foto’s zijn gesorteerd

-Dubbele foto’s en degenen die slecht van kwaliteit zijn of geen meerwaarde hebben zijn verwijderd.

-Ze staan op chronologische volgorde

-Ze zijn voorzien van trefwoorden zoals namen, plaatsen, gebeurtenissen enz.

 • Je foto’s zijn doorzoekbaar

-Je kunt je foto’s makkelijk en snel vinden in je fotoarchief door ze te zoeken met behulp van zoekwoorden in plaats van je hele archief door te bladeren in de hoop de juiste foto te vinden.

 • Je fotoarchief is veilig

-Doordat je fotoarchief zich op één plek bevind is het makkelijk om je foto’s veilig te bewaren en er back-ups van te maken.

 • Je kunt je foto’s delen met anderen

-Het echte doel van het organiseren van je foto’s is om al deze geweldige herinneringen te kunnen delen met anderen dmv fotoboeken, online fotogalerijen, wanddecoratie, op social media enz.

Een mooi georganiseerde harde schijf met foto’s is leuk maar dus niet het doel op zich. Het is een middel om weer van je foto’s te kunnen genieten. En wie wil dat nou niet?

Welke scanner gebruik je voor het scannen van je foto’s?

Heb jij ook nog fotoboeken vol met afgedrukte foto’s? Of liggen ze bij jou allemaal nog los in een oude schoenendoos?

Zonde om niets met je oude geprinte foto’s te doen. Foto’s verkleuren, vervagen of beschadigen in de loop van de tijd. Dus wil je ze bewaren en er later ook nog van kunnen genieten, dan kun je maar beter zorgen dat je ze digitaliseert.

Dat heeft een heel aantal voordelen:

Wat zijn de voordelen van je foto’s scannen:

 • Het zorgt voor een back-up van je foto’s
 • Je kunt de kwaliteit van de foto’s verbeteren of herstellen
 • Het bespaart ruimte
 • De mogelijkheid om makkelijker je fotocollectie te delen met anderen
 • Je hebt altijd meerdere exemplaren door er kopieën van te maken. Handig als je ze wil verdelen over je kinderen of bij een scheiding
 • De mogelijkheid om digitale fotoboeken te maken

Welke scanner kun je het beste gebruiken?

Als je je foto’s wil digitaliseren dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Je kunt het uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf of een foto-organizer, maar je kunt het ook zelf gaan doen.

Maar dan is de vraag wat heb je daar voor apparatuur voor nodig? Er zijn verschillende soorten scanners om foto’s te scannen:

Scanners met automatische invoer:

 Voordelen:

 • Met deze scanner kun je meerdere foto’s tegelijk invoeren. Een transportsysteem voert de foto’s langs sensoren die de foto’s dan omzetten in digitale beelden.
 • Foto’s worden met deze scanner in verhouding veel sneller gescand dan met een flatbedscanner.

Nadeel:

 • De foto’s moeten in goede staat zijn. Als je foto’s uit albums hebt gehaald en er zitten nog wat lijmresten of papier op de achterkant dan pakt de scanner hem niet. Ook hele oude, broze foto’s mogen niet door deze scanner heen, omdat er anders kans op beschadiging is.
Scanner met automatische invoer

Flatbed scanners

Hier leg je de foto’s omgekeerd op een glasplaat. Je sluit de klep van de scanner en start de scanopdracht. De scanner stuurt dan een lichtstraal door de foto en de sensoren in de scanner vangen dit beeld op en zetten het om naar een digitaal plaatje.

Voordelen:

 • Alle foto’s kunnen met een flatbed scanner gescand worden.
 • De mogelijkheid om dia’s of negatieven te scannen.

Nadeel:

 • Afhankelijk van de grootte van de foto’s kunnen er maar een paar foto’s tegelijk gescand worden en dat gaat dus een stuk langzamer.
Flatbed scanner

Apps om te scannen

Er bestaan ook verschillende apps om je foto’s te digitaliseren.

Voordelen:

 • Handig in gebruik
 • Scan is snel gemaakt

Nadeel:

 • De kwaliteit van het digitale beeld is een stuk lager dan met een fotoscanner. Wil je je foto’s alleen op een monitor bekijken, dan is dat misschien goed genoeg. Maar als je iets met je foto’s wilt doen, zoals het afdrukken van je foto’s of het maken van een fotoboek, dan is dat niet voldoende.

Het is dus heel persoonlijk welke scanner je het beste kunt gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat in ieder geval uit naar een fotoscanner en niet naar een app.

Een paar vragen die je je kunt stellen bij het kiezen van een scanner zijn:

 • Hoe is de staat van je foto’s die je wil gaan scannen?
 • Hoeveel foto’s wil je scannen?
 • Wat wil je er mee doen als ze gedigitaliseerd zijn?

Weet jij al waar jouw voorkeur naar uit gaat?

Sorteren van je foto’s en hoe de tijdlijn je daarbij kan helpen

Als je van plan bent om je foto’s uit te gaan zoeken, dan is het handig om van te voren een plan te maken hoe je dat gaat doen. Je kunt op verschillende manieren je foto’s sorteren. De meest voorkomende manier om dat te doen is op chronologische volgorde of op thema.

Sorteren op thema

Vaak zal je foto’s per thema gemaakt hebben zoals vakanties, verjaardagen, sinterklaas, kerst, geboorte, huwelijk enz.  

 • Bij digitale foto’s zal de datum bekend zijn, maar dat is niet altijd het geval bij oude geprinte foto’s. Als je weinig informatie hebt over de foto’s is het handig om ze op thema te selecteren. Foto’s van sinterklaas, kerst of een vakantie zijn makkelijker te herkennen dan datums.
 • Thema’s maken het makkelijker om een fotoalbum te maken. Zet een heel thema in een fotoalbum zoals vakantiealbum of pak een paar thema’s samen voor een jaarboek.
 • Bewaar jij je oude geprinte foto’s ongeorganiseerd zonder enige structuur dan is sorteren op thema dus makkelijker.

Toch kies ik er zelf voor om op chronologische volgorde te sorteren. En ook daarin kun je dan thema’s verwerken. Zo komt in m’n eigen fotocollectie bijna elk jaar vakantie, verjaardagen van de kinderen en de feestdagen  terug. Verder aangevuld met andere belangrijke gebeurtenissen, maar ook veel foto’s van de dagelijkse dingen.

Chronologisch sorteren

 • Als je foto’s al een chronologische structuur hebben, dan is het handig om deze aan te houden. Waarom zou je veel werk steken in iets dat al op orde is?
 • Digitale foto’s en foto’s waarvan je (ongeveer) een datum weet kan de computer automatisch in de juiste chronologische volgorde zetten. Dit hoef je zelf dus niet te doen.
 • Digitale foto’s hebben al een (hopelijk juiste :-)) datum. Door bij de geprinte of gescande foto’s dezelfde manier te gebruiken, hou je het overzichtelijk. En als je manier van werken elke keer hetzelfde is, zal het sorteren steeds sneller gaan.

Het is dus heel persoonlijk waar je voor kiest en er is geen goede of foute keuze. ‘Iets’ met je foto’s doen in plaats van ‘niets’ is al de beste stap! 

Wil je je foto’s gaan sorteren, dan is het maken van een tijdlijn een handig hulpmiddel om je foto’s te identificeren.

Wat is een tijdlijn?

Een tijdlijn is niets anders dan een chronologische lijst van gebeurtenissen, mijlpalen en belangrijke datums. Je gebruikt deze als een handig hulpmiddel om je foto’s te sorteren. Zeker als je ze op chronologische volgorde wil plaatsen.

Hieronder een voorbeeld van voor mij belangrijke datums:

Hoe maak je een tijdlijn?

Bekijk eerst wat de oudste foto in de collectie is en wat de meest recente. Dat is dan het tijdspad waarin je werkt. Om te beginnen kun je een tijdlijn maken van je familie als geheel. Je vult geboortedatums in en belangrijke datums of gebeurtenissen zoals vakanties of verhuizingen.

Daarna kun je meer specifiek een tijdlijn maken voor ieder familielid in de collectie. Daar zet je dan persoonlijke gebeurtenissen op zoals geboortes, huwelijken, sterfgevallen, mijlpalen op school, werkzaamheden enz.

Niet van alles zal je gedetailleerd een datum hebben, maar dat is ook niet erg. Vaak is een jaartal of ongeveer een datum ook al genoeg. Het gaat er maar om dat deze tijdlijn je gaat helpen bij het uitzoeken van je foto’s. Zodat je niet elke keer opnieuw na hoeft te denken wanneer een gebeurtenis ook alweer was. 

En kom je er zelf niet uit, vraag dan anderen zoals je familieleden of bekenden om je heen. Wie weet kunnen zij je erbij helpen.

Als je foto’s aan het uitzoeken bent dan is het handig om een notitieboekje bij de hand te houden waarin je je vragen noteert van dingen die je nog na wil vragen aan iemand. En ook herinneringen die ineens boven komen en die je vast wil leggen kun je daarin opschrijven.

De tijdlijn zal je zo een hoop tijd schelen in het uitzoekproces. 

Weet jij al welke methode jouw voorkeur heeft? Laat het dan hieronder weten.

Goede voornemens…

Goede voornemens genoeg. Al meerdere malen heb je je voorgenomen om nu echt te gaan beginnen aan het project foto’s. Een fotoboek per jaar per kind was het toch? Dat zou toch moeten lukken… Ondertussen nadert al snel de tienerleeftijd van je kind en ja de eerste twee jaar zijn klaar, maar toen werd nummer twee geboren….

Ik vermoed dat dit voor veel mensen heel herkenbaar is. We willen wel, maar je daadwerkelijk  ertoe zetten en de tijd er voor vrij maken is een ander verhaal.

Gelukkig kun je hier iets aan doen!

Wist je dat er foto-organizers bestaan die samen met jou je foto’s kunnen uitzoeken en ordenen, oude foto’s kunnen inscannen of een back-up strategie kunnen opzetten? Een foto-organizer kan zelfs je het hele proces uit handen nemen en het voor je doen. Natuurlijk alles in goed overleg.

We voelen ons vaak schuldig als niet lukt wat we ons hadden voorgenomen. Want je kunt het toch zelf wel, het komt er alleen nog niet van. Binnenkort ga ik daar echt aan beginnen…

Maar niets is minder waar. Het lijkt misschien heel simpel, maar waarom is het dan niet allang klaar? Er zijn altijd redenen waarom je nog niet begonnen bent en dat is ook helemaal niet erg.

Zijn deze situaties ook voor jou herkenbaar?

– Je hebt het super druk

Tegenwoordig is het leven hectisch. Je bent druk met werk, gezin, huishouden, hobby, sport, sociale contacten en zie dat maar eens allemaal te combineren. Het is dus helemaal niet erg om hulp van buitenaf in te schakelen om alle ballen in de lucht te kunnen houden. Als je je dat zelf gunt kan dat veel rust geven.

– Je bent overweldigd door de omvang van het project

Als je gaat beginnen aan het project “foto” lijkt er geen eind aan te komen. Je hoeveelheid foto’s zijn enorm en waar en hoe moet je in hemelsnaam beginnen?

Een foto-organizer kan je hiermee helpen. Door samen een plan te maken specifiek voor jouw project, krijg je meteen beter overzicht. En door dat project dan ook nog in kleine behapbare stukjes te verdelen, voelt het al een stuk minder overweldigend.

– Je bent overweldigd door de hoeveelheid opties

Heb je ooit wel eens foto’s ordenen gegoogled? Dan komen er duizenden opties naar voren. De mogelijkheden lijken oneindig. Welk proces of stappenplan werkt het beste voor je? Heb je al nagedacht over wel of geen cloudopslag en welke dan? Je herinneringen kun je niet zomaar vervangen, dus je wilt niet het risico lopen dat je foto’s verloren gaan. Maar ja, welke back-up mogelijkheden zijn er en welke kies je dan? Een foto-organizer kan je helpen om keuzes te maken en te bepalen welke opties voor jou geschikt zijn.

– Je hebt iemand nodig als stok achter de deur

Het kan lastig zijn om eenmaal begonnen door te zetten en het project af te maken. Maar als je dit samen met iemand doet, zal je gemotiveerder zijn om door te gaan. Het is lastiger om tegen iemand anders te verantwoorden dat je iets niet hebt gedaan, dan alleen tegen jezelf. Samenwerken zou dan een oplossing kunnen zijn.

Wat kies jij?

Je hebt altijd een keuze of je aan een project gaat beginnen: of je doet het of je doet het niet. Als je ervoor kiest om het niet te doen, kun je je foto’s ongeorganiseerd laten waar ze zijn. Hopelijk gebeurd er dan niets mee en kun je ze later nog terug vinden.

Maar je kunt er ook voor kiezen om de stap te gaan zetten en te beginnen. Een foto-organizer kan je tips en advies geven of je op weg helpen, samen met je starten of het project van je overnemen.

Aan jou de keuze…

 

 

(Als foto-organizer is het vanzelfsprekend om zorgvuldig om te gaan met je privacy. Als professional (foto)-organizer ben ik aangesloten bij de NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers en de APPO (Association of Personal Photo Organizers) en hou me aan de gedragscode).

Verlies

Iedereen heeft wel een keer in zijn leven een verlies meegemaakt. Vaak denkt men dan aan het verlies van een dierbare, maar verlies kun je veel breder zien. Zoals het verlies van gezondheid, een relatie, een baan, of land van herkomst.

Wanneer iemand de stap heeft genomen om orde op zaken te stellen in zijn woonomgeving, dan kunnen er onverwachts onverwerkte emoties tevoorschijn komen. Als reactie op onverwerkte verliezen die iemand figuurlijk en soms ook letterlijk heeft weggestopt. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het verzameld hebben van vele spullen en het moeilijk vinden om ze los te laten. Opruimen in huis kan dan een hele opgave zijn.

Onverwerkte verliezen kunnen leiden tot een heleboel onbegrepen (lichamelijke, psychische of sociale) klachten en problemen. Er zou dan sprake kunnen zijn van het Unfinished Business Syndrome (UBS) ook wel oud zeer genoemd. Het is dan aan te raden om dat oud zeer aan te pakken om zo de vicieuze cirkel te doorbreken. Onverwerkte verliezen blijven anders doorsluimeren in de onderlaag, ook wel veenbrand-effect genoemd.  Een veenbrand is een vorm van brand waarbij het vuur wel aan de oppervlakte geblust lijkt te zijn, maar waarbij het ondergronds door blijft smeulen. En waarbij het zomaar ergens anders weer aan de oppervlakte kan komen.

Pas als de vicieuze cirkel is doorbroken, “de veenbrand” helemaal is geblust en dus de onverwerkte verliezen zijn verwerkt, kan men weer verder met de andere zaken.

Gelukkig zijn er verschillende manieren voor om dit aan te pakken. Ook kan een professional organizer je hierbij helpen. Neem bij vragen gerust contact op.

Hoe kleine stappen een groot effect hebben!

 

Doe jij dit ook?

Je spullen bij elkaar rapen, een kast opentrekken en proppen maar. Zolang het deurtje nog maar dicht kan is het goed. En uit het zicht is toch opgeruimd? De volgende keer dat je een van die spullen nodig hebt, heb je geen idee waar je het hebt gelaten en ga je vervolgens alle kasten opentrekken waarvan de helft van de inhoud op de grond belandt. Herkenbaar?

Maar het kan het ook anders. Op een manier waarbij je je spullen ook echt terug kunt vinden en niet veel tijd kwijt bent met zoeken. Opruimen is eigenlijk niets anders dan spullen op een logische, vaste plek terugleggen. Dan heb je ook nog ordenen en dat is het bepalen wat je wel en niet bewaart en op welke vaste plek. En organizen (organiseren) is daar de combinatie van.

En dan kom je gelijk bij het belangrijkste en meteen ook het moeilijkste punt. Opruimen gaat eigenlijk maar over één ding en dat is keuzes maken. Meteen beslissingen maken of je iets wel of niet bewaart en wáár je dat dan gaat bewaren. Keuzes maken is niet gemakkelijk, zeker als het gaat om spullen met een emotionele waarde.

Herken jij je in één of meerdere van deze situaties?

 • Je weet niet waar je moet beginnen met opruimen
 • Je weet niet hoe je het aan moet pakken
 • Je vind het lastig om keuzes te maken
 • Je vind het lastig om los te laten
 • Het is (lichamelijk of psychisch) te zwaar voor je
 • Je hebt er nu geen tijd voor, er zijn nog zoveel andere dingen te doen
 • Je hoopt dat de tijd om op te kunnen ruimen vanzelf een keer komt
 • Je hebt er geen zin in, er zijn zoveel leukere dingen die je kan doen
 • Waarom zou je, binnen de kortste keren is het toch weer een rommel
 • Je wil niemand in je huis ontvangen, dus hoop je mensen af te schrikken met je rommel 😉

Sta dan eens stil bij alle voordelen:

 • Je hebt overzicht van je spullen
 • Je huis is handig ingericht. Alles staat of ligt op een logische plek
 • Je huis is veilig ingericht. De risico’s op valongevallen zijn zoveel mogelijk beperkt
 • Je bent minder tijd kwijt met zoeken
 • Je ervaart rust
 • Het zorgt voor minder stress
 • Je bespaart geld
 • Je bent sneller klaar met schoonmaken
 • Je hoeft minder te onderhouden
 • Je kunt weer bezoek ontvangen zonder dat je je hoeft te schamen voor de rommel

Ben je stiekem tot de conclusie gekomen dat het toch wel handig is om aan een opruimklus te beginnen, dan kan ik je geruststellen. Je hoeft er echt geen uren achter elkaar eraan te besteden. Met vaste korte momenten op een dag kom je al een heel eind. En die hebben samen een heel groot effect!

Maar hoe begin je dan en waar start je? Om de kans op succes te vergroten, is het verstandig om een plan te maken.

Vóór de start

 • Bedenk waar je wil starten. Het beste kun je beginnen met wat je elke dag ziet en waar je je het meeste aan ergert. Dat kan bijv. een keukentafel zijn die vol ligt met spullen of de badkamer waar je elke dag komt. Je zult merken dat als die plek is opgeruimd, het gelijk weer meer energie en motivatie geeft om door te gaan.
 • Bedenk waarvoor je die plek wil (gaan) gebruiken. Blijft de functie gelijk (in de badkamer wil je je bijv. blijven douchen en gebruiken voor de persoonlijke verzorging of wil je iets anders op die plek gaan doen (de keukentafel wil je gaan gebruiken om aan te eten en niet meer gebruiken als opbergplek).
 • Bedenk hoe lang je achter elkaar aan het werk gaat. Belangrijk daarbij is dat je maar een korte tijd aan het werk gaat. Zorg dat je een timer bij je hebt, je gaat namelijk niet langer dan de ingestelde tijd aan de slag. Beter elke dag een kwartiertje dan in één keer 4 uur achter elkaar. Start je namelijk met een hele grote klus, dan is de kans groot dat je halverwege bij jezelf denkt, waar ben ik aan begonnen. En de kans dat je het een volgende keer weer opnieuw oppakt is een heel stuk kleiner.
 • Schat in wat je ongeveer in die tijd kan doen. Kies dus niet voor een hele kamer of de hele zolder, maar pak bijvoorbeeld een plank of een kastje.
 • En héél belangrijk: bedenk wat voor beloning je jezelf geeft als je met je opruimactie klaar bent. Lekker even niets doen, een kopje koffie drinken, een boek lezen of iets anders dat je leuk vindt.
 • Pak alvast drie dozen of bakken. Het maak niet zoveel uit wat, als je er maar tijdelijk wat spullen in kan doen. Eén doos is voor terugleggen op dezelfde plek, de andere is voor opbergen op een andere plek en de laatste is voor wegdoen (weggeven/ verkopen/ weggooien).
 • Zorg ook dat je schoonmaakspullen klaar hebt staan om gelijk de plek even schoon te maken als je toch bezig bent.

De start

 • En dan…dan ga je beginnen! Zet je timer aan en starten maar!
 • Je begint met de plek die je op gaat ruimen leeg te maken. Dus alleen dat gedeelte wat je vandaag gaat doen. En als het goed is heb je voor de start al bedacht waarvoor je die plek wil gebruiken.
 • Eén voor één pak je dan een item vast en maakt een keuze wat je ermee wil doen. Op dezelfde plek weer opbergen gaat in doos 1. Op een andere plek dan waar je bezig bent opbergen gaat in doos 2 (en néé, ook al is het zo verleidelijk, niet meteen naar die andere plek brengen!) En wat je weg wil doen gaat in doos 3.
 • Als je zo alle spullen in een categorie hebt ingedeeld, pak je de schoonmaakspullen en maakt gelijk de plek even schoon nu die toch leeg is.
 • Allemaal gelukt? Dan kunnen de spullen uit doos 1 weer terug op de plek. De spullen die je ergens anders op wil bergen, kunnen nu naar de juiste plek gebracht worden. En de spullen die je weg wil gooien, gooi je meteen weg. De spullen die je wil verkopen of weg wil geven, zet je op een tijdelijke plek. Zorg wel dat je meteen regelt wanneer je dit gaat doen, zodat de spullen er niet over een paar weken of langer er nog staan!
 • Nu is je plekje fijn opgeruimd, met als het goed is, wat minder spullen.
 • Is de timer nog niet afgegaan, dan heb je de tijd heel goed ingeschat! Maar meestal verkijk je je erop. Je bent vaak veel langer bezig dan dat je zelf denkt. Gaat de timer af als je pas halverwege bent? Geen probleem, omdat je maar een korte tijd aan het opruimen bent, ga je misschien nog héél even door om het af te maken. En daarom kies je ook voor kleine opruimplekjes en niet voor een hele ruimte. En anders ga je morgen gewoon weer verder waar je gebleven was. Door elke keer de tijd bij te houden, krijg je steeds beter besef van de tijd en hoeveel je in een bepaalde tijd kunt doen. Want dit is natuurlijk voor iedereen en in elke situatie weer anders.

Het einde

 • En dan…dan ga je genieten van je beloning en dus even iets heel anders doen. Je hebt het verdiend!

En hopelijk blijf je zo genoeg energie over houden om de volgende keer weer een klein beetje te doen. Je zult merken dat  de motivatie om door te blijven zetten een stuk groter is geworden, nu je eenmaal gestart bent. En moet je over een paar weken dan eens kijken wat je allemaal al gedaan hebt!

Met vele kleine stappen kun je een heel groot effect bereiken!

Hoe het allemaal begon

Zoals jullie misschien al wel gelezen hebben, ben ik Cindy van Mil en woon samen met man en kinderen in Uden, een mooi plaatsje in Noordoost-Brabant.

Na mijn opleiding voor radiodiagnostisch laborant ben ik jaren geleden gaan werken in het ziekenhuis. Daar heb ik heel wat jaren doorgebracht met het maken van röntgenfoto’s en allerlei andere röntgenonderzoeken. De zorg gaat natuurlijk 24 uur per dag door en dat  werd steeds lastiger te combineren met het gezinsleven thuis. Langzaamaan begon het te kriebelen om totaal iets anders te gaan doen.

 

Maar ja, wat dan? Welke werkzaamheden zijn leuk en interessant genoeg om afscheid te kunnen nemen van het ziekenhuis en fijne collega’s?

Door het drukke gezinsleven had ik altijd het gevoel tijd te kort te komen. Dat is natuurlijk niet zo, want iedereen heeft de beschikking over evenveel tijd. Het ligt er maar net aan hoe je die tijd indeelt en waar je prioriteiten liggen. Lang heb ik gedacht, straks als alle kinderen op school zitten, dan komt het goed. Dan heb ik weer meer tijd voor mezelf. Maar zoals vele wel weten, is dat een illusie J.

 

Het is zeker zo, dat op het moment dat iedereen op school zit, je beter zelf kan bepalen wat je gaat doen. Taken kan ik nu zelfs soms af maken zonder gestoord te worden!

Maar ik moet bekennen dat ik het niet rustiger vond worden. Ook de kinderen kregen
nu een eigen leven met school, afspraakjes, sporten en zwemlessen. Allemaal hardstikke leuk en ik wil daar graag ook bij betrokken zijn. In de praktijk wil dat zeggen dat je vooral heel veel aan het halen en brengen bent. En veel tijd doorbrengt in warme zwembaden en op koude sportvelden, natuurlijk wel met alle liefde en plezier!

Zo kwam ik langzaamaan tot de conclusie, dat als ik wil dat er iets veranderd, ik dat toch echt zelf aan zou moeten pakken. De bergen speelgoed, de overvolle kledingkasten, de ongeorganiseerde zolder en garage zouden (helaas) niet vanzelf geordend en overzichtelijk ingedeeld worden. Op zoek naar mogelijkheden om dat handig aan te pakken, kwam ik een opleiding voor professional organizer tegen. En op dat moment vielen alle kwartjes op hun plek.

Ik was al een tijdje aan het overwegen om me om te scholen, maar wist nog niet goed wat.
En ik was tegelijkertijd op zoek naar een manier om het leven thuis gemakkelijker te maken. Door meer ruimte in huis, meer structuur en meer overzicht krijg je vanzelf meer rust.

Tijdens de opleiding kwam ook het besef dat ik hier mijn beroep van wil maken. En anderen wil  ondersteunen in het aanbrengen van structuur, ruimte en overzicht. Als ervaringsdeskundige heb ik aan allebei de kanten gestaan en weet ik dat een professional organizer je veel kan bieden.

Beetje bij beetje is ondertussen (bijna) alles aangepakt. Maar ook hier is het natuurlijk niet perfect en dat hoeft ook helemaal niet. Terwijl ik eerst de druk voelde van ik moet eigenlijk nog dit en dit en dit…. kies ik er nu zelf voor om mijn tijd ergens anders voor te gebruiken, de rest komt nog wel!