fbpx

Hoe vind je sneller de juiste foto?

Je herkent dit vast wel.

Als je foto’s hebt gemaakt en je zet ze op je computer, dan krijgen ze van die mooie letter en/of cijfercombinaties. DSC_0255, IMG_3118 of 72e0670d-1fdc-4bf4-8af5-2e587567c8ee om maar iets te noemen.

Er is dus totaal niet aan de naam te zien wat er op de foto staat of wanneer die genomen is. Daarvoor zal je de foto eerst moeten bekijken. Als je later een bepaalde foto terug wilt zoeken, ben je dus al gauw heel lang aan het scrollen om de juiste foto te vinden.

Hoe handig zou het zijn als je dat wél aan de naam van de foto kunt zien? En als je later wilt zoeken naar die ene bepaalde foto, je alleen maar het onderwerp of de datum hoeft in te typen ipv door misschien wel duizenden foto’s te scrollen?

Who, when, where, what, howwhy

Welke naam ga je een foto geven?

Een handig systeem is om de 4 W’s te gebruiken: Wanneer, Wie, Wat en Waar.

Wanneer

Wanneer is de foto gemaakt? Je begint altijd met de datum. Door de datumnotatie JJJJ-MM-DD te gebruiken, kan je computer de foto’s in de juiste chronologische volgorde zetten. Dat scheelt jou een heleboel werk en tijd.

Wie

Wie staat er op de foto?

Wat

Welke gebeurtenis is vastgelegd?

Waar

Waar is de foto gemaakt?

Vakantiefoto van de kinderen in een fjord in Noorwegen.
2018-07-19_gezin_vakantie-Noorwegen

Als voorbeeld deze foto die we op onze vakantie naar Noorwegen een paar jaar geleden hebben gemaakt. Deze foto heeft de naam 2018-07-19_gezin_vakantie-Noorwegen gekregen:

Wanneer: 2018-07-19

Wie: met het gezin

Wat: vakantie

Waar: Noorwegen

Als ik deze foto wil bekijken hoef ik alleen maar Noorwegen in te typen in het zoekvenster en alleen de foto’s die in Noorwegen zijn gemaakt komen tevoorschijn. En dat zoekt dus een heel stuk gemakkelijker en sneller dan scrollen door een heleboel foto’s.

Misschien zal je niet altijd de ‘wie’ of de ‘wat’ of de ‘waar’ in kunnen vullen. Je kunt zelf bepalen hoe uitgebreid je dat doet. Het is wel aan te raden om altijd een datum in te vullen, zodat je foto’s in chronologische volgorde komen te staan.

En weet je de datum niet precies? Vul dan ‘00’ in. Dus 2018-07-00 of 2018-00-00. En weet je ook het jaartal niet precies? Dan kun je er voor kiezen om voor een heel decennium te gaan zoals 1990’s, 2000’s of 2010’s enz.

Door je foto’s namen te geven krijg je dus veel beter overzicht over je foto’s.

Laptop op ronde tafel met bosje bloemen

Wil jij weten wat je nog meer kunt doen om het overzicht in je verzameling foto’s terug te krijgen?

In de online cursus ‘van Chaos naar Genieten van je digitale foto’s’ leg ik je daar alles over uit.

Share on pinterest
Blog bewaren