fbpx

Welke foto’s bewaar je en welke foto’s niet?

Hoeveel foto’s heb jij? Zijn dat er tientallen, honderden of misschien wel duizenden? Grote kans dat dat laatste het geval is gezien de grote hoeveelheid foto’s die we maken.

Het is erg handig dat we meteen kunnen zien wat we gemaakt hebben en nog veel handiger dat we bijna oneindig foto’s kunnen blijven schieten. Zo zit er altijd wel een goede foto tussen die 17 andere foto’s die je van dat moment gemaakt hebt.

 

laptop met foto's

Welke foto's hoef je niet te bewaren?

Herken jij ook dat sinds je kinderen hebt je veel minder gemakkelijk dingen kunt onthouden? M’n geheugen lijkt echt af en toe een zeef, al heb ik laatst geleerd dat dat gelukkig geen dementie is. Maar dat komt omdat je aandacht uitgaat naar andere dingen. Het maken van screenshots op je telefoon is dan ook een handige methode om bepaalde zaken wel te kunnen onthouden. Of in ieder geval weet je dan waar je het terug kunt zoeken.

Maar wil jij die screenshots wel voor later bewaren? Meestal worden ze alleen voor de korte termijn gebruikt en hoeven die foto’s niet in een album komen te staan of worden bewaard om later aan je kinderen te laten zien.

En zo zijn er nog een aantal andere voorbeelden zoals mislukte foto’s, per ongeluk gemaakte foto’s, recepten, landschappen, sommige selfies, foto’s van maaltijden, dubbele foto’s of die reeks van 138 foto’s toen je kind je telefoon te pakken had 😅.

We bewaren dus een heleboel foto’s waar we eigenlijk helemaal niets aan hebben op de lange termijn. Tijd dus om deze foto’s er tussenuit te halen zodat je alleen je belangrijkste foto’s overhoudt.

Less is more!

Eén of twee foto’s van een bepaald moment zegt veel meer dan dat je 17 foto’s van dat moment hebt. Want die mooiste foto’s vallen dan niet meer op tussen de rest en dat is zonde.

Maar hoe maak je dan gemakkelijk een selectie van je foto’s?

Door ze in categorieën te verdelen, maak je gemakkelijker keuzes over je foto’s. De ABC’S kunnen je hier bij helpen en zijn toe te passen bij zowel digitale foto’s als bij afgedrukte foto’s.

Scrabble letters ABCS

Wat zijn de ABC'S?

staat voor Albumwaardig, je mooiste of belangrijkste foto’s. Als je een fotoalbum zou maken zouden deze foto’s er zeker in komen te staan.

De A-categorie foto’s bewaar je dus zeker.

B staat voor Bewaren of Back-up. Deze foto’s zijn belangrijk genoeg om te bewaren voor later en er back-ups van te maken, maar komen niet in je album terecht.

De B-categorie foto’s hou je dus ook.

C staat voor Container of (trash)Can, met andere woorden de prullenbak. Deze foto’s zijn het niet waard om verder te bewaren en kunnen dus verwijderd worden. Zoals bijvoorbeeld mislukte of bewogen foto’s, maar ook foto’s die je nu niets meer zeggen. Een foto van een mooi landschap of zonsondergang kan heel mooi zijn, maar zegt tien jaar later misschien niet veel meer. Of je hebt er ondertussen al tientallen nieuwe foto’s van gemaakt. En ook al die foto’s van ongeveer hetzelfde moment hoeven niet allemaal bewaard te blijven, behalve de één of twee mooiste. Een moeilijke stap om te doen, maar het zorgt er wel voor dat de foto’s die overblijven allemaal de moeite waard zijn.

De C-categorie foto’s verwijder je dus.

S staat voor Story, een verhaal. Dit zijn misschien niet altijd de mooiste foto’s, maar ze vertellen een belangrijk verhaal. En dat zorgt ervoor dat ze horen bij je belangrijkste foto’s.

Je S-categorie foto’s moeten dus zeker bewaard blijven.

De twee seconden regel

Sta bij het maken van de keuzes niet te lang stil. Later is er tijd genoeg om van je foto’s te genieten en herinneringen op te halen.

Houd je hierbij aan de twee seconden regel. Beslis binnen twee seconden of je een foto wilt houden of niet.

Begin bij de oudste foto’s. Je zult merken dat je makkelijker keuzes kunt maken over foto’s die langer geleden gemaakt zijn. Foto’s die toen belangrijk leken, blijken dat nu niet altijd meer te zijn. En heb je de smaak te pakken van het verwijderen, dan wordt het maken van keuzes over recentere foto’s ook steeds makkelijker.

Laptop met foto's

Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Ben je overweldigd door al je foto’s en heb je vragen of wil je hulp? Neem dan contact met me op. Ik help je graag!

Share on pinterest
Blog bewaren