fbpx

Foto’s scannen: wat heb je allemaal nodig?

Ben jij net als ik ook van een generatie die behalve veel digitale foto’s, ook een heleboel oude afgedrukte foto’s heeft? Albums vol foto’s staan in je kast, of je hebt schoenendozen vol met allerlei foto’s door elkaar heen. Beelden van je jeugd en misschien ook nog wel dat van je ouders of van andere familieleden. Het zijn niet zoveel foto’s als dat je nu digitaal maakt, maar het zijn wel belangrijke herinneringen. Herinneringen die je graag wil bewaren en niet verloren wilt laten gaan.

Voor dat laatste ben je wel een beetje bang, want je merkt dat de kwaliteit van je foto’s een stuk minder wordt na al die jaren. Je fotoalbums zijn aan het verkleuren of je foto’s worden steeds brozer.

Tijd dus om te zorgen dat je je foto’s gaat of laat scannen, zodat je in ieder geval digitale kopieën van je foto’s hebt.

Het scannen van je foto’s heeft namelijk een aantal voordelen.

Voordelen van het scannen van je foto's

Wie gaat de foto's scannen?

Het scannen van je foto’s zorgt dus voor veel voordelen. Als je hebt besloten om je foto’s te digitaliseren, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt het scannen uitbesteden aan een foto organizer of aan een gespecialiseerd bedrijf, maar je kunt het ook zelf gaan doen.

Mocht je besluiten om het scanproject zelf aan te pakken, is het handig om goede voorbereidingen te treffen. Zo heb je verschillende spullen nodig die noodzakelijk of handig kunnen zijn bij het scannen.

Welke spullen heb je nodig bij het scannen van je foto’s?

Hieronder volgen een aantal benodigdheden die je kunt gebruiken bij het scannen van je foto’s of de voorbereiding daarvan. Ze zullen niet allemaal noodzakelijk zijn, maar zijn wel handig om te gebruiken.

Computer

Om te beginnen een computer. Je hebt een computer nodig waar je de digitale beelden vanuit de scanner naartoe stuurt als je je foto’s gaat scannen.  Of dat nu een desktopcomputer of een laptop is, of een Windows of een Mac, dat maakt niet uit.

Laptop op een tafel

Externe harde schijf

Het is niet noodzakelijk, maar ik raad aan om een externe harde schijf te gebruiken voor het opslaan van al je digitale foto’s. Je kunt de beelden ook opslaan op je computer, maar dan kan het zijn dat het heel veel ruimte in beslag neemt. Daardoor kan je computer trager worden of kan het zijn dat het geheugen een keer vol zit. Met een externe harde schijf heb je daar geen last van.

Externe harde schijf van Western Digital

Scanner

Om je foto’s te kunnen scannen heb je een scanner nodig. Als je meer wilt weten over wat voor scanner je kunt gebruiken, raad ik je aan om deze blog te lezen (welke scanner gebruik je voor het scannen van je foto’s?).

Epson scanner Fast Foto FF-680W

Je foto’s

Het is misschien heel logisch, maar je hebt natuurlijk de foto’s nodig die je wilt gaan scannen.

Foto's van dieren in Afrika

Handschoenen

Door aanraking met je vingertoppen gaan foto’s nog verder achteruit in kwaliteit. Om dat te voorkomen draag je katoenen of latex handschoenen.

Witte katoenen handschoenen

Indexkaarten of enveloppen

Om je foto’s in groepen te verdelen is het handig om enveloppen of indexkaarten te gebruiken. Een indexkaart zet je tussen verschillende groepen foto’s in om ze uit elkaar te houden.

Indexkaarten in fotodoos

Tijdelijke opslagdozen

Voordat je je foto’s gaat scannen zet je ze in tijdelijke opslagdozen. Dit kunnen bijvoorbeeld schoenendozen op plastic bakken zijn.

schoenendoos met foto's

Flosdraad

Foto’s die stevig zijn vastgeplakt in albums kun je er met behulp van flosdraad gemakkelijker uithalen. Begin in een hoekje en beweeg dan voorzichtig met het flosdraad tussen de foto en het papier om de foto los te maken.

Föhn

Als je foto’s zo stevig vastgelijmd zitten in een album, dan kun je ook proberen met behulp van een föhn (als het mogelijk is) voorzichtig de achterkant van de foto te verwarmen. De lijm zal hierdoor gemakkelijker loslaten.

fohn

Post-its

Post-its zijn handig bij het sorteren van je foto’s. Hier kun je tijdelijke details opschrijven.

Notitieboek

Een notitieboek is handig om je voortgang in op te schrijven. En mocht je je ineens bepaalde dingen herinneren die je wilt onthouden, dan kun je deze hierin noteren. Het kan zijn dat je foto’s tegenkomt waarvan je geen idee hebt wanneer ze genomen zijn of wie erop staan. Schrijf alle dingen die je nog na wilt vragen ook op in je notieboek, dan kun je dat op een later moment navragen bij de mensen om je heen.

notitieboek

Telefoon

Heb je pagina’s in je album met heel veel tekst, dan kun je daar met je telefoon een foto van maken. Later kun je die gegevens toevoegen aan de digitale beelden als je dat zou willen.

Vuilniszakken

De foto’s die je niet wilt bewaren, kunnen weggegooid worden bij het restafval. Oude foto’s mogen niet bij het oud papier. Ze bevatten teveel chemische stoffen om nieuw papier van te maken. Maar ze zijn niet zo schadelijk dat het bij het klein chemisch afval moet en daarom kunnen foto’s dus bij het restafval.

Opbergdozen

Aan het eind van het project heb je opbergdozen nodig waarin je je foto’s definitief gaat bewaren als ze eenmaal gescand zijn. Het liefst zuurvrij, zodat je afgedrukte foto’s in de toekomst zo min mogelijk in kwaliteit achteruit gaan.

Welke werkwijze ga je gebruiken?

Als je al deze benodigdheden bij de hand hebt, ben je klaar om te gaan beginnen met scanproject.

Bij het scannen van je foto’s is het handig om een consequente werkwijze te gebruiken. Zo voorkom je dat je elke keer weer moet uitzoeken wat je moet doen. En zo gaat het hele proces een stuk sneller.

 

Share on pinterest
Blog bewaren