fbpx

Hoe ga jij je foto’s sorteren?

Je begint met het maken van een plan.

Je hebt heel veel foto’s op je computer staan. Maar helaas staan ze allemaal door elkaar heen en is enige vorm van structuur ver te zoeken. Wat kun je dan het beste doen? Door je foto’s uit te gaan zoeken en ze te gaan sorteren zul je je foto’s in de toekomst veel gemakkelijker en sneller kunnen vinden.

Wat dan handig is, is om van te voren een plan te maken hoe je dat gaat doen. Want je kunt op verschillende manieren je foto’s sorteren. De meest voorkomende manier om dat te doen is op chronologische volgorde of op thema.

Sorteren op thema

Vaak heb je je foto’s al per thema gemaakt zoals vakanties, verjaardagen, feestdagen, geboorte, huwelijk enz.  

Bij digitale foto’s zal de datum meestal bekend zijn, maar dat is niet altijd het geval bij oude geprinte foto’s. Foto’s van sinterklaas, kerst of een vakantie zijn makkelijker te herkennen dan datums. Dus als je weinig informatie hebt over de foto’s is het handig om ze op thema te selecteren.

Thema’s maken het ook makkelijker om een fotoalbum te maken. Zet een heel thema in een fotoalbum zoals een vakantiealbum, een babyboek of pak een paar thema’s samen voor een jaarboek.

Bewaar jij je oude geprinte foto’s ongeorganiseerd zonder enige structuur dan is sorteren op thema dus makkelijker.

Toch gaat mijn voorkeur uit naar sorteren op chronologische volgorde. En daarin kun je dan ook thema’s verwerken. Zo komt in m’n eigen fotocollectie bijna elk jaar vakantie, feestdagen en de verjaardagen van de kinderen terug. Verder aangevuld met andere gebeurtenissen, maar ook veel dagelijkse dingen. 

vakantiefoto's

Chronologisch sorteren

Digitale foto’s hebben automatisch al een datum. De computer kan digitale foto’s voor jou in chronologische volgorde zetten. Doordat je dat niet zelf hoeft te doen, scheelt dat een heleboel werk.

Bij digitale foto’s gaat mijn voorkeur dus uit naar chronologisch sorteren. En ook daarin kun je evt. dan thema’s verwerken. Maar alles staat in chronologische volgorde.

Door bij de geprinte of gescande foto’s dezelfde manier te gebruiken, hou je het overzichtelijk. En als je manier van werken elke keer hetzelfde is, zal het sorteren steeds sneller gaan.

Het is dus heel persoonlijk waar je voor kiest en er is geen goede of foute keuze. ‘Iets’ met je foto’s doen in plaats van ‘niets’ is al de beste stap!

Losse foto's

Tijdlijn

Wil je je foto’s gaan sorteren, dan is het maken van een tijdlijn een handig hulpmiddel

Wat is een tijdlijn?

Een tijdlijn is niets anders dan een chronologische lijst van gebeurtenissen, mijlpalen en belangrijke datums. Je gebruikt deze als een handig hulpmiddel om je foto’s te sorteren. Zeker als je je afgedrukte foto’s op chronologische volgorde wil plaatsen. Dat uitzoeken wanneer iets heeft plaatsgevonden kun je beter in één keer vooraf doen. Zodat je niet elke keer opnieuw na hoeft te denken wanneer een gebeurtenis ook alweer was. Dat scheelt later een hoop tijd.

Hoe maak je een tijdlijn?

Bekijk eerst wat de oudste foto in je fotoverzameling is en wat de meest recente. Dat is dan het tijdspad waarin je werkt. Om te beginnen kun je een tijdlijn maken van je familie als geheel. Je vult geboortedatums in en belangrijke datums of gebeurtenissen die op iedereen van toepassing zijn zoals vakanties of verhuizingen.

Daarna kun je meer specifiek een tijdlijn maken voor ieder familielid in je verzameling foto’s. Daar zet je dan persoonlijke gebeurtenissen op zoals geboortes, huwelijken, sterfgevallen, mijlpalen op school, werkzaamheden enz.

Je zult niet van alle gebeurtenissen een specifieke datum hebben, maar dat is ook niet erg. Vaak is een jaartal ook al genoeg. Het gaat er maar om dat deze tijdlijn je gaat helpen bij het uitzoeken van je foto’s.

Hieronder staat een voorbeeld van een tijdlijn.

Voorbeeld tijdlijn

Kom je er zelf niet uit, vraag dan anderen zoals je familieleden of bekenden om je heen. Wie weet kunnen zij je helpen.

Als je je foto’s aan het uitzoeken bent dan is het handig om een notitieboekje bij de hand te houden waarin je je vragen noteert van dingen die je nog na wil vragen aan iemand. En ook herinneringen die ineens boven komen en die je vast wil leggen kun je daarin opschrijven.

De tijdlijn zal je zo een hoop tijd schelen in het uitzoekproces. 

Weet jij al welke methode jouw voorkeur heeft? 

Share on pinterest
Blog bewaren