De 7 redenen waarom je een online cursus wil maken

De 7 redenen waarom je een online cursus wil hebben

Wat is een online cursus

Een online cursus is zoals de naam al zegt een cursus die je online, dus via het internet kunt volgen. Andere namen die je ook weleens hoort zijn online training, online programma of online academie of leeromgeving.

Cursussen kunnen op verschillende manieren online gegeven worden. Dat hoeft niet meteen een hele uitgebreide online leeromgeving te zijn, maar kan al via een besloten Instagram account, via e-mail of met een wachtwoord op een website pagina.

Zeker als je er pas net mee begint, dan is het niet belangrijk op welke manier je dat doet.

Het gaat voornamelijk om de inhoud. Weet waar jouw doelgroep tegenaan loopt. De oplossing kun je geven in de vorm van een online cursus.

Wat zijn de voordelen van een online cursus?

Het maken van een online cursus heeft vele voordelen. In deze blog zal ik er een aantal met je delen.

1. Meer mensen helpen met een online cursus

Help jij nu klanten 1 op 1? Dan zit er een maximum aan het aantal klanten dat je kunt helpen. Ook al zou je willen, er zit maar 24 uur in een dag. Je wilt vast op een dag ook een keer eten of slapen of misschien zelfs wel een beetje vrije tijd over houden. Dat betekent dat je agenda op een gegeven moment vol zit.

Met een online cursus kun je zoveel klanten helpen als jij maar wilt. Als bij wijze van spreken honderdduizend mensen jouw cursus kopen, kun jij al deze mensen helpen!

Dat maakt een online cursus zo schaalbaar.

Tenzij je er tijd van jezelf bij verkoopt zoals coaching of online live sessies. Dat kan zeker een grote meerwaarde voor je klant zijn, maar dan ben je wel beperkt in de hoeveelheid klanten. Bedenk vooraf goed welke vorm jij wil bieden aan je klanten.

2. Werken waar je maar wilt

Lijkt het jou ook fantastisch om op een tropisch eiland met je laptop in een strandtentje aan de zee te kunnen werken? Mij eigenlijk niet, ik vind het fantastisch om op vakantie te gaan, maar werken doe ik het liefste thuis 😊. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.

Met een online cursus kun je werken waar je maar wilt. Het maakt niet uit waar op de wereld jij ergens bent.

Of dat nou in een hippe koffietent in New York is, aan het strand in Bali of lekker aan de keukentafel bij jou thuis. De enige vereiste is toegang tot internet.

werken waar je wilt

3. Werken wanneer je maar wilt

Als je online werkt hoef je je echt niet te houden aan de 9 tot 5 werkuren. Al neem je de hele dag vrij en werk je ‘s avonds of ‘s nachts, jij kunt dat helemaal zelf bepalen. Er is niemand die zegt wanneer je iets moet doen. Ideaal dus als jij zelf je uren wilt bepalen.

Dat is helemaal handig als je, net als ik, ook een gezin hebt. Niets is fijner dan er kunnen zijn voor je kinderen als ze je nodig hebben, zonder dat jij je agenda vol hebt staan met afspraken.

4. Je houdt meer tijd over met een online cursus

Een online cursus hoef je in principe maar één keer te maken. Als je online cursus eenmaal staat, dan hoef je deze alleen nog maar up to date te houden. Dat scheelt je enorm veel tijd ten opzichte van elke keer hetzelfde vertellen aan je klanten. Je kunt nu in één keer tegelijk aan een heleboel klanten je verhaal vertellen.

En als je cursus dan ook nog helemaal geautomatiseerd is, dan hoef je er nog maar weinig tijd aan te besteden.

Als voorbeeld komt een klant op je website. Daar verwijs je ze naar je aanbod (online cursus). De klant wil je cursus kopen en komt op een betaalpagina. Door een koppeling met een boekhoudsysteem en mailprogramma ontvangt de klant na betaling automatisch een factuur en een bevestigingsmail met de inloggegevens van de online omgeving.

Zo hoef jij hier zelf niets handmatig aan te doen, maar gaat dat allemaal automatisch.

tijd overhouden

5. Een online cursus is schaalbaar

Omdat er een maximum zit aan het aantal mensen dat je 1 op 1 kunt helpen, zit er ook een max op wat je kunt verdienen. Je kunt natuurlijk wel je prijzen omhoog gooien, maar dat doe je waarschijnlijk niet oneindig.

Een online product is schaalbaar en kun je in principe oneindig vaak verkopen.

Er zit dus geen limiet aan wat je ermee kunt verdienen.

6. Je kunt ‘passief’ je inkomen verdienen

Passief is eigenlijk niet het goede woord, want er gaat echt wel de nodige tijd zitten in het maken van jouw online cursus. En ook als je cursus af is dan kost het tijd om deze te onderhouden en up to date te houden. Maar als je cursus eenmaal staat en loopt, dan hoef je er in verhouding een stuk minder aan te doen dan als je 1 op 1 werkt.

7. Expertstatus dankzij een online cursus

Met het hebben van een online training vergroot je je expert status. Doordat je jouw kennis deelt over een specifiek onderwerp, kun je laten zien wat je in huis hebt zodat mensen meer vertrouwen in je krijgen en jij als de expert gezien wordt. Dat kan weer helpen om gemakkelijker nieuwe klanten aan te trekken.

Online cursus

Nu weet je waarom het slim is om je eigen online cursus te maken!

Vind je het ook tijd worden om meer mensen te helpen, werken waar je maar wilt en te werken op tijden die jij zelf kiest?

Wat houdt je tegen om eraan te beginnen?

Waarschijnlijk een heleboel en dat kan ik me dat heel goed voorstellen. Het idee om een cursus te maken lijkt je fantastisch, maar waar begin je en hoe doe je dat dan? En dan komt er ook nog die *#@% techniek bij kijken 🤪

Maar ‘toevallig’ wordt ik heel blij van die techniek en help ik je er graag bij! 😄

Zou je eens willen sparren over de opties van een online cursus voor jouw bedrijf? Plan dan een kennismakingsgesprek in.

Neem hier contact op

Misschien vind je dit ook interessant:

Mijn verhaal

Mijn verhaal

Van Röntgenlaborant naar Technisch VA Ik ben Cindy, veertiger en woon samen met man (die officieel...

Lees meer