Met deze online tools kun jij je online bedrijf slimmer inrichten
Inhoud
Wat zijn online tools?
Online tools zijn softwareprogramma’s die via internet beschikbaar zijn. Door gebruik te maken van online tools kun je veel gemakkelijker en efficiënter werken, het overzicht bewaren of online in contact blijven met anderen. Ze hebben in ieder geval mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt en ervoor gezorgd dat ik nu het leukste werk ooit heb! 😊
Een aantal tips voordat je gebruik gaat maken van online tools
Voordat je gebruik gaat maken van online tools is het handig om van te voren over een aantal dingen na te denken.
- Bekijk goed wat je nodig hebt: Voordat je een online tool kiest, bedenk dan eerst waarvoor je het gaat gebruiken en wat je er precies van verwacht. Zo kun je een tool kiezen die echt past bij wat jij nodig hebt.
- Kijk goed rond: Check verschillende opties en kijk naar de reviews en de prijzen. Zo weet je zeker dat je de beste tool voor jou kiest.
- Denk aan de veiligheid en privacy van je gegevens: Check of de tool veilig is en wat er met jouw gegevens gebeurt. Zo voorkom je problemen.
- Leer de tool kennen: Neem de tijd om de tool goed te leren kennen. Zo haal je er alles uit wat erin zit. Bij sommige tools kun je de tool een bepaalde tijd testen voordat je deze aanschaft.
- Investeer als het nodig is: Sommige online tools zijn gratis, maar er zijn er ook die geld kosten. Bekijk of het de investering waard is. Als je ervan overtuigd bent dat het je tijd en moeite zal besparen en productiever zal maken, is het naar mijn mening het geld vaak waard.
- Blijf up-to-date: Online tools krijgen regelmatig updates met nieuwe functies en verbeteringen. Houd je tool dus up-to-date om er het meeste uit te halen.
Wat voor soort tools zijn er?
Online tools zijn er in verschillende categorieën. Een voorbeeld van die categorieën zijn:
- Tools om te videobellen zoals: Zoom, Microsoft Teams of Google Meet
- Tekstverwerkers zoals: Microsoft Word Online of Google Docs
- Opslagdiensten in de cloud zoals: Google Drive, Dropbox of OneDrive
- Sociale media platforms zolas : Facebook, Instagram of LinkedIn
- Projectmanagementtools zoals: Trello, Asana of Notion
- Marketingtools zoals: Canva, Google Analytics of Active Campaign/ Mailblue
- Platforms om online te verkopen zoals: WooCommerce, Plug & Pay of Kennis.shop
- Design tools zoals: Canva, Photoshop of Indesign
- Learning management systemen (LMS) zijn programma’s die gebruikt worden om online trainingen te maken of te volgen zoals: Learndash, Huddle of Kajabi
- Programma’s om je website te maken zoals WordPress en Divi
Dit is slechts een klein deel uit de vele online tools die er zijn. Voor verschillende doeleinden en voor verschillende doelgroepen zijn er nog veel meer. Te veel om allemaal hier te benoemen. Ik bespreek hier dus alleen de tools waar ik zelf mee werk of zelf gebruik.
Welke tools gebruik ik zelf?
In mijn bedrijf maak ik gebruik van verschillende tools. Deze deel ik hier graag met je.
WordPress
Voor het bouwen van websites maak ik gebruik van WordPress
Voordelen:
- WordPress is gratis en open source, wat betekent dat iedereen het kan gebruiken en aanpassen zonder kosten.
- WordPress heeft duizenden gratis en betaalde thema’s en plug-ins beschikbaar, waardoor het aanpassen van je website eenvoudiger wordt.
- WordPress wordt door heel veel mensen gebruikt en daardoor kun je gemakkelijk hulp en ondersteuning krijgen. Door het grote marktaandeel zal WordPress niet snel ophouden te bestaan.
- WordPress is gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners.
- WordPress is zoekmachinevriendelijk en biedt veel mogelijkheden om je website te optimaliseren voor SEO.
Nadelen:
- Voor WordPress heb je enige technische kennis nodig om het goed te kunnen gebruiken en aan te kunnen passen.
- WordPress kan soms traag zijn vanwege het gebruik van veel plug-ins en thema’s.
- WordPress moet je regelmatig onderhouden en updaten om beveiligingsproblemen te voorkomen.
- WordPress kan kwetsbaar zijn voor hacks en aanvallen als het niet goed wordt beveiligd en onderhouden.
Let wel op dat je de juiste versie van Wordpres gebruikt. Lees hier meer over in dit blog
Divi
Divi is een WordPress thema en paginabouwer dat wordt gebruikt om aantrekkelijke en professionele websites te maken.
Voordelen:
- Divi is een visuele drag-and-drop builder die het gemakkelijk maakt om pagina’s te ontwerpen en aan te passen, zelfs zonder enige technische kennis. Je ziet meteen aan de voorkant wat je doet.
- Divi is responsive en mobielvriendelijk, dat betekent dat je website er goed uitziet op elk apparaat en schermformaat.
- Divi wordt geleverd met honderden vooraf gebouwde lay-outs en modules, waardoor het gemakkelijk is om snel een mooie website te bouwen zonder alles vanaf het begin te hoeven maken.
- Je kunt gebruik maken van de Divi bibliotheek waardoor je je layouts kunt opslaan en weer kunt gebruiken op andere pagina’s.
Nadelen:
- Divi is niet gratis, je betaalt een jaarlijks bedrag of koopt een lifetime licentie (incl. alle updates). Wat mij betreft is dit zeker het bedrag waard.
- Divi heeft enige leercurve om alle functies en instellingen te begrijpen. Voor beginners is het even uitzoeken waar alles te vinden is en hoe je kunt starten.
- Divi heeft heel veel mogelijkheden en daardoor zie je misschien door de bomen het bos niet meer.
Learndash
Learndash is een plugin voor WordPress waarmee je een online training of cursus kunt maken.
Voordelen:
- LearnDash is zeer flexibel en aanpasbaar, waardoor je volledige controle hebt over het ontwerp en de functionaliteit van je online cursussen.
- LearnDash heeft een aantal extra functies, zoals quizzen, certificaten en badges. Deze kun je gebruiken om je cursussen te verbeteren.
- Veel mensen gebruiken LearnDash waardoor en genoeg informatie over te vinden is. En er zijn genoeg mensen die hulp en ondersteuning kunnen bieden.
- Door Learndash te koppelen aan een betaalsysteem en emailprogramma, kun je het hele proces automatiseren.
Nadelen:
- LearnDash kan prijzig zijn, vooral als je meer dan één site of cursus hebt.
- LearnDash heeft enige leercurve en technische kennis nodig om het goed te kunnen gebruiken.
- LearnDash heeft niet veel ontwerp mogelijkheden voor je cursussen, maar je kunt gebruik maken van je WordPress thema zoals Divi om je cursus layout te ontwerpen
WooCommerce
Woocommerce is een plugin voor WordPress waarmee je fysieke en online producten kunt verkopen.
Voordelen:
- WooCommerce is gratis en open source, wat betekent dat het beschikbaar is voor iedereen en je het kunt aanpassen en uitbreiden zoals je wilt.
- Veel mensen gebruiken WooCommerce, dat betekent dat je gemakkelijk hulp en ondersteuning kunt vinden als je problemen hebt.
- WooCommerce is gemakkelijk te gebruiken en daardoor kun je eenvoudig producten toevoegen en beheren.
- Je kunt je winkel helemaal aanpassen aan je wensen.
- Met WooCommerce kun je gemakkelijk extra functies en opties aan je webwinkel toevoegen, omdat er veel plug-ins en add-ons beschikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld extra betaalmethoden, verzendopties en marketingtools toevoegen zonder dat je zelf veel technische kennis nodig hebt.
Nadelen:
- Als je extra functionaliteiten wilt toevoegen die niet beschikbaar zijn in de standaard installatie dan heb je wat technische kennis nodig.
- WooCommerce is afhankelijk van WordPress, wat betekent dat eventuele problemen met WordPress ook invloed kunnen hebben op je online winkel.
- WooCommerce biedt niet alle functies en functionaliteiten die sommige andere e-commerce platformen wel hebben, zoals uitgebreid rapportage of ingebouwde betalingsverwerking.
- WooCommerce kan trager worden naarmate je winkel groeit en meer producten toevoegt.
- WooCommerce kan extra kosten met zich meebrengen, afhankelijk van welke add-ons of thema’s je wilt gebruiken.
Kennis.shop
Kennis.shop is nieuw op de markt en is een betaalsysteem speciaal gemaakt voor het verkopen van kennisproducten. Je kunt zonder technische kennis betaalpagina’s maken en zo jouw online product gemakkelijk verkopen.
Voordelen:
- Je kunt je eigen huisstijl gebruiken door je logo toe te voegen en je kleuren aan te passen.
- Kennis.shop accepteert iDeal, BanContact, Sofort, Creditcard en nog 16 andere betaalmethodes
- Elke pagina krijgt een unieke deelbare link. Bv: kennis.shop/pay/jouw-product.
- Responsive en geoptimaliseerd voor mobiel, tablet en desktops.
- Geef opties zoals abonnementen en termijnbetalingen. Ook is er de mogelijkheid om kassakoopjes, 1-klik upsells en 2-stap betaalpagina toe te voegen.
- Er zijn 8 neuromarketing geheimen verwerkt op jouw betaalpagina’s + tips voor jouw teksten.
- Je kunt gebruik maken van affiliate tools.
Nadelen:
- Omdat ze nog in de voorlancering zitten, zijn ze nog niet helemaal klaar met bouwen. Maar daardoor kun je wel meedenken over de functionaliteiten die je graag zou zien in Kennis.shop. En is er een aantrekkelijke prijs om nu in te stappen (de prijs zal in de toekomst omhoog gaan).
Mailblue
Mailblue is de Nederlands reseller van Active Campaign en is een email marketing systeem waarmee je automatisch emails kunt versturen om jouw bedrijf te laten groeien.
Mailblue is te koppelen aan ontzettend veel systemen. Zo kun jij gemakkelijk processen in je (online) bedrijf automatiseren.
Voordelen:
- Mailblue is gebruiksvriendelijk. De meeste functies zijn gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken, zelfs voor beginners.
- MailBlue biedt uitgebreide automatiseringsmogelijkheden, waardoor je gepersonaliseerde en relevante e-mails kunt sturen op basis van het gedrag van de ontvangers. Dit kan je tijd besparen en je helpen om meer leads te converteren.
- MailBlue heeft integraties met veel andere tools en platforms. Hierdoor kan je eenvoudig jouw e-mailmarketing integreren met andere tools die je gebruikt.
- MailBlue biedt uitgebreide analyse- en rapportagemogelijkheden, waardoor je de prestaties van jouw e-mailcampagnes kunt volgen en verbeteren.
Nadelen:
- De kosten van MailBlue kunnen oplopen als je veel abonnees hebt.
- Hoewel MailBlue over het algemeen gebruiksvriendelijk is, kan het nog steeds een leercurve hebben voor sommige gebruikers. Dit kan tijd kosten om te leren hoe je het platform volledig kunt benutten.
WP Rocket
Om de snelheid van je website te verbeteren gebruik ik WP Rocket. Dit is een cachings plugin die ervoor zorgt dat de laadtijden van je website verbetert worden.
Voordelen:
- WP Rocket kan de laadtijd van jouw website verbeteren door caching van pagina’s en bestanden, afbeeldingsoptimalisatie, minificatie van HTML, CSS en JavaScript.
- WP Rocket is eenvoudig te gebruiken. Dit maakt het gemakkelijk voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.
- WP Rocket werkt goed samen met de meeste WordPress-thema’s en -plugins, waardoor je geen compatibiliteitsproblemen hoeft te verwachten.
- WP Rocket biedt een goede ondersteuning via documentatie, tutorials en een betrokken supportteam.
Nadelen:
- WP Rocket is niet gratis. Dit kan een nadeel zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar een gratis caching-plugin.
- WP Rocket heeft uitgebreide configuratieopties die voor sommige gebruikers moeilijk kunnen zijn om te begrijpen en te configureren.
WP Fusion
Om te zorgen dat verschillende systemen zoals bijvoorbeeld Learndash, Woocommerce en Mailbue goed met elkaar kunnen communiceren gebruik ik WP Fusion. Met WP Fusion kun je ook de toegang tot je trainingen beheren.
Voordelen:
- Met WP Fusion kun je heel makkelijk verschillende platformen aan elkaar koppelen voor bijvoorbeeld je marketing en verkoop.
- WP Fusion heeft hele slimme functies waardoor tags en categorieën automatisch worden toegewezen en je geautomatiseerde workflows kunt instellen om alles soepel te laten verlopen.
- De interface van WP Fusion is gebruiksvriendelijk en je kunt makkelijk instellingen aanpassen. Ook als je niet zo ervaren bent, is dit goed te doen.
- Mocht je toch vragen hebben of ergens tegenaan lopen, dan kun je altijd terecht bij hun documentatie, tutorials of bij hun supportteam. Of natuurlijk bij een technisch VA zoals ik 😊
Nadelen:
- WP Fusion is niet heel goedkoop, maar wat mij betreft is het het geld waard als je een online training (bijvoorbeeld via Learndash) wilt koppelen aan een emailmarketing programma zoals Mailblue/ Active Campaign.
- Als je WP Fusion echt goed wilt benutten, kost het tijd om alles onder de knie te krijgen.
Sommige van deze linkjes zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een klein percentage krijg als je via deze link iets aanschaft. Voor jou maakt het in prijs niet uit en soms krijg je zelfs korting.
Zou je met een van deze tools willen gaan werken, maar weet je niet hoe je deze in moet richten? Neem dan contact op, want ik help je graag!