fbpx

Welke scanner gebruik je voor het scannen van je foto’s?

Aan de slag met je foto's

Heb jij ook nog fotoboeken vol met afgedrukte foto’s? Of liggen ze bij jou allemaal nog los in een oude schoenendoos?

Zonde om niets met je oude geprinte foto’s te doen. Foto’s verkleuren, vervagen of beschadigen in de loop van de tijd. Dus wil je ze bewaren en er later ook nog van kunnen genieten, dan kun je maar beter zorgen dat je ze digitaliseert.

Dat heeft een heel aantal voordelen:

Wat zijn de voordelen van je foto’s scannen:

Het zorgt voor een back-up van je foto’s.

Door je foto’s te scannen heb je meteen digitale versies van je foto’s. Mocht de oorspronkelijke foto erg beschadigd zijn of verloren gaan, dan heb je altijd nog een extra exemplaar.

Je kunt de kwaliteit van de foto’s verbeteren of herstellen.

Oude afgedrukte foto’s gaan in de loop van de jaren in kwaliteit achteruit. Ze verkleuren, beschadigen of worden broos. Als je een digitale versie van de foto hebt kun je met bepaalde software nog proberen om de kwaliteit te herstellen of te verbeteren.

Het bespaart ruimte.

Digitale foto’s nemen minder ruimte in beslag. Al je je foto’s scant en de oorspronkelijke foto’s in dozen gaat bewaren, neemt dat veel minder ruimte in beslag dan dikke fotoalbums en schoenendozen met losse foto’s. En ook zijn geprinte albums van digitale foto’s vaak een stuk dunner dan oude fotoalbums. Zo bespaar je dus veel ruimte in je huis, wat weer zorgt voor beter overzicht.

Je fotocollectie delen met anderen.

Je digitale foto’s kun je veel gemakkelijker delen met je familieleden of andere bekenden.

Je hebt meerdere exemplaren.

Door kopieën van je foto’s te maken heb je meteen meerdere exemplaren. Handig als je ze wil verdelen over je kinderen of bij een scheiding.

De mogelijkheid om digitale fotoboeken te maken.

Je kunt heel gemakkelijk (nieuwe) fotoboeken maken van je gescande foto’s. Door alleen je mooiste en belangrijkste foto’s te gebruiken, maak je een mooie en waardevolle herinnering voor al je dierbaren .

stapel oude foto's

Welke scanner kun je het beste gebruiken?

Als je je foto’s wil digitaliseren dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Je kunt het uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf of aan een foto-organizer, maar je kunt het ook zelf gaan doen.

Maar dan is de vraag wat heb je daar voor apparatuur voor nodig? Er zijn verschillende soorten scanners om foto’s te scannen.

Scanners met automatische invoer

Voordelen:

Met deze scanner kun je meerdere foto’s tegelijk invoeren. Een transportsysteem voert de foto’s langs sensoren die de foto’s dan omzetten in digitale beelden.

Foto’s worden met deze scanner in verhouding veel sneller gescand dan met een flatbedscanner.

Nadeel:

De foto’s moeten in goede staat zijn. Als je foto’s uit albums hebt gehaald en er zitten nog wat lijmresten of papier op de achterkant dan pakt de scanner hem niet. Ook hele oude, broze foto’s mogen niet door deze scanner heen, omdat er anders kans op beschadiging is.

Epson scanner Fast Foto FF-680W
Scanner met automatische invoer

Flatbed scanners

Op een flatbed scanner leg je de foto’s omgekeerd op een glasplaat. Je sluit de klep van de scanner en start de scanopdracht. De scanner stuurt dan een lichtstraal door de foto en de sensoren in de scanner vangen dit beeld op en zetten het om naar een digitaal plaatje.

Voordelen:

Alle foto’s kunnen met een flatbed scanner gescand worden.

Je hebt ook de mogelijkheid om dia’s of negatieven te scannen.

Nadeel:

Afhankelijk van de grootte van de foto’s kan er maar één of hooguit een paar foto’s tegelijk gescand worden en dat gaat dus een stuk langzamer.

Epson V600 flatbed scanner
Flatbed scanner

Apps om te scannen

Je telefoon heb je bijna altijd bij je. En kan dus handig zijn als je snel een foto wil scannen. Er bestaan namelijk verschillende apps om je foto’s te digitaliseren. Toch is er een groot nadeel van het scannen met een app op je telefoon.

Voordelen:

Een app is meestal gemakkelijk te bedienen en dus handig in gebruik.

Een scan met je telefoon is snel gemaakt.

Nadeel:

De kwaliteit van het digitale beeld is een stuk lager dan met een fotoscanner. Wil je je foto’s alleen op een monitor bekijken, dan is dat misschien goed genoeg. Maar als je later besluit dat je iets met je foto’s wilt doen, zoals het afdrukken van je foto’s of het maken van een fotoboek, dan is dat niet voldoende. 

En dan is het zonde van je tijd en energie die je hebt gestoken in het scannen met je telefoon, als blijkt dat je alles weer opnieuw moet gaan doen.

Welke scanner past het beste in jouw situatie?

Het is dus heel persoonlijk welke scanner je het beste kunt gebruiken. Dat kan in elke situatie weer anders zijn.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat in ieder geval uit naar een fotoscanner en niet naar een app op je telefoon. Je wil je foto’s maar één keer hoeven te scannen en dus doe je dat wat mij betreft liever in één keer goed. En niet dat je later met nog meer werk komt te zitten.

Stel jezelf deze vragen:

Hoe is de staat van je foto’s die je wil gaan scannen?

Hoeveel foto’s wil je scannen?

Wat wil je er mee doen als ze gedigitaliseerd zijn?

In deze lijst met mijn favoriete tools vind je de scanners die ik ook gebruik voor het digitaliseren van foto’s.

Share on pinterest
Blog bewaren