Sorteren van je foto’s en hoe de tijdlijn je daarbij kan helpen

Als je van plan bent om je foto’s uit te gaan zoeken, dan is het handig om van te voren een plan te maken hoe je dat gaat doen. Je kunt op verschillende manieren je foto’s sorteren. De meest voorkomende manier om dat te doen is op chronologische volgorde of op thema.

Sorteren op thema

Vaak zal je foto’s per thema gemaakt hebben zoals vakanties, verjaardagen, sinterklaas, kerst, geboorte, huwelijk enz.  

  • Bij digitale foto’s zal de datum bekend zijn, maar dat is niet altijd het geval bij oude geprinte foto’s. Als je weinig informatie hebt over de foto’s is het handig om ze op thema te selecteren. Foto’s van sinterklaas, kerst of een vakantie zijn makkelijker te herkennen dan datums.
  • Thema’s maken het makkelijker om een fotoalbum te maken. Zet een heel thema in een fotoalbum zoals vakantiealbum of pak een paar thema’s samen voor een jaarboek.
  • Bewaar jij je oude geprinte foto’s ongeorganiseerd zonder enige structuur dan is sorteren op thema dus makkelijker.

Toch kies ik er zelf voor om op chronologische volgorde te sorteren. En ook daarin kun je dan thema’s verwerken. Zo komt in m’n eigen fotocollectie bijna elk jaar vakantie, verjaardagen van de kinderen en de feestdagen  terug. Verder aangevuld met andere belangrijke gebeurtenissen, maar ook veel foto’s van de dagelijkse dingen.

Chronologisch sorteren

  • Als je foto’s al een chronologische structuur hebben, dan is het handig om deze aan te houden. Waarom zou je veel werk steken in iets dat al op orde is?
  • Digitale foto’s en foto’s waarvan je (ongeveer) een datum weet kan de computer automatisch in de juiste chronologische volgorde zetten. Dit hoef je zelf dus niet te doen.
  • Digitale foto’s hebben al een (hopelijk juiste :-)) datum. Door bij de geprinte of gescande foto’s dezelfde manier te gebruiken, hou je het overzichtelijk. En als je manier van werken elke keer hetzelfde is, zal het sorteren steeds sneller gaan.

Het is dus heel persoonlijk waar je voor kiest en er is geen goede of foute keuze. ‘Iets’ met je foto’s doen in plaats van ‘niets’ is al de beste stap! 

Wil je je foto’s gaan sorteren, dan is het maken van een tijdlijn een handig hulpmiddel om je foto’s te identificeren.

Wat is een tijdlijn?

Een tijdlijn is niets anders dan een chronologische lijst van gebeurtenissen, mijlpalen en belangrijke datums. Je gebruikt deze als een handig hulpmiddel om je foto’s te sorteren. Zeker als je ze op chronologische volgorde wil plaatsen.

Hieronder een voorbeeld van voor mij belangrijke datums:

Hoe maak je een tijdlijn?

Bekijk eerst wat de oudste foto in de collectie is en wat de meest recente. Dat is dan het tijdspad waarin je werkt. Om te beginnen kun je een tijdlijn maken van je familie als geheel. Je vult geboortedatums in en belangrijke datums of gebeurtenissen zoals vakanties of verhuizingen.

Daarna kun je meer specifiek een tijdlijn maken voor ieder familielid in de collectie. Daar zet je dan persoonlijke gebeurtenissen op zoals geboortes, huwelijken, sterfgevallen, mijlpalen op school, werkzaamheden enz.

Niet van alles zal je gedetailleerd een datum hebben, maar dat is ook niet erg. Vaak is een jaartal of ongeveer een datum ook al genoeg. Het gaat er maar om dat deze tijdlijn je gaat helpen bij het uitzoeken van je foto’s. Zodat je niet elke keer opnieuw na hoeft te denken wanneer een gebeurtenis ook alweer was. 

En kom je er zelf niet uit, vraag dan anderen zoals je familieleden of bekenden om je heen. Wie weet kunnen zij je erbij helpen.

Als je foto’s aan het uitzoeken bent dan is het handig om een notitieboekje bij de hand te houden waarin je je vragen noteert van dingen die je nog na wil vragen aan iemand. En ook herinneringen die ineens boven komen en die je vast wil leggen kun je daarin opschrijven.

De tijdlijn zal je zo een hoop tijd schelen in het uitzoekproces. 

Weet jij al welke methode jouw voorkeur heeft? Laat het dan hieronder weten.

Plaats een reactie