fbpx

Zo zorg je voor meer tijd

Heb jij ook altijd het gevoel tijd tekort te komen?

Tijd is misschien nog wel kostbaarder dan geld. We hebben vaak tijd tekort. Je hebt het druk met zorgen voor je kinderen, druk met werken, druk met het huishouden, druk met van alles en nog wat.

Je gaat maar door en door en voor je gevoel is er geen tijd voor de dingen die ergens onderaan je to-do lijst staan. Dingen die je eigenlijk wel graag wil doen, maar waar geen tijd voor is. Een heel goed voorbeeld is het uitzoeken en ordenen van je foto’s. Staat deze taak bij jou ook al heel lang op lijst, maar komt het er maar niet van? Je bent niet de enige!

Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat jij zelf de enige bent die hier iets aan kan doen? Niemand anders kan zorgen voor meer tijd. Alleen jij!

Klok

Hoe zorg je voor meer tijd?

Vaak focussen we ons op de tijd die we te kort komen ipv de tijd die we wél hebben. Draai het eens om en bekijk welke mogelijkheden je wel hebt en niet wat je niet hebt.

Wat mij heel erg heeft geholpen, is om anders tegen het fenomeen ‘tijd’ aan te kijken. En te bedenken dat je niet meer of minder tijd hebt dan iemand anders. Iedereen heeft precies evenveel tijd. Organizer Yvette Vermeulen vertelt het heel mooi in haar boek ‘Druk zijn is een keuze’. Ze zegt of je nu Beyoncé bent, koningin Maxima, thuisblijfmoeder of directeur van een groot bedrijf; onze dagen bestaan altijd en voor iedereen uit 24 uur.

En dat klopt natuurlijk helemaal. Onderstaand rekenvoorbeeld helpt je om anders tegen ‘de tijd’ aan te kijken.

Een dag bestaat altijd uit 24 uur en een week heeft altijd 7 dagen. Een week heeft dus voor iedereen 168 uur (24 x 7). Stel nou dat we 8 uur slapen per nacht (en ja ik weet het, dat is voor veel jonge moeders een grote wens ☺ ). Dan slapen we 8 x 7 = 56 uur per week. 168 – 56 = 112 uur. Voor iemand die 40 u per week werkt is dat nog steeds 112 – 40 = 72 uur om vrij te besteden. En natuurlijk heb je tijd die je verplicht ergens anders aan moet besteden (reistijd, huishoudelijke taken, gezin enz.), maar er blijven echt nog wel uren over waar jij zelf iets over te zeggen hebt.

Zandloper met rood zand

Stel prioriteiten

Alles heeft te maken met prioriteiten stellen en dus keuzes maken. Je kunt niet alles, dus JIJ zal moeten kiezen en bepalen waar jij je tijd aan besteedt.

Heb je een tekort aan geld, dan zijn er verschillende manieren om te zorgen dat je er meer van krijgt. Maar dat gaat niet met tijd. Je zult in de beschikbare tijd die er is, moeten kiezen voor de juiste dingen. Want je kunt niet meer tijd kopen, je moet het doen met wat je hebt.

Kies er dus voor om die tijd zorgvuldig te besteden. Staat dus het uitzoeken en ordenen van je foto’s op je to-do lijst? Zet dit dan óók bovenaan op je prioriteitenlijst en plan in wanneer je dat gaat doen. Want blijven die punten onderaan staan om ‘ooit’ nog eens te doen, dan weet jij ook heel goed dat dat nooit meer gaat gebeuren.

Focus je juist op wat je wél kunt doen.

‘A journey of a thousand miles begins with a single step’

Lao Tzu

Just do it

Wil jij je foto’s op orde hebben, reken dan eens uit hoeveel uur je per week ‘vrij’ te besteden hebt. Plan in je agenda tijd in om een begin te maken. En je zult zien dat als je eenmaal begonnen bent, het een stuk gemakkelijker wordt om er vaker tijd voor vrij te maken.

Je hoeft er geen uren achter elkaar aan te besteden, een uurtje per keer is ook voldoende. Door dat regelmatig te doen, lukt het jou ook je fotoverzameling op orde te krijgen en kun je weer gaan genieten van je foto’s!

Share on pinterest
Blog bewaren