Verlies

Iedereen heeft wel een keer in zijn leven een verlies meegemaakt. Vaak denkt men dan aan het verlies van een dierbare, maar verlies kun je veel breder zien. Zoals het verlies van gezondheid, een relatie, een baan, of land van herkomst.

Wanneer iemand de stap heeft genomen om orde op zaken te stellen in zijn woonomgeving, dan kunnen er onverwachts onverwerkte emoties tevoorschijn komen. Als reactie op onverwerkte verliezen die iemand figuurlijk en soms ook letterlijk heeft weggestopt. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het verzameld hebben van vele spullen en het moeilijk vinden om ze los te laten. Opruimen in huis kan dan een hele opgave zijn.

Onverwerkte verliezen kunnen leiden tot een heleboel onbegrepen (lichamelijke, psychische of sociale) klachten en problemen. Er zou dan sprake kunnen zijn van het Unfinished Business Syndrome (UBS) ook wel oud zeer genoemd. Het is dan aan te raden om dat oud zeer aan te pakken om zo de vicieuze cirkel te doorbreken. Onverwerkte verliezen blijven anders doorsluimeren in de onderlaag, ook wel veenbrand-effect genoemd.  Een veenbrand is een vorm van brand waarbij het vuur wel aan de oppervlakte geblust lijkt te zijn, maar waarbij het ondergronds door blijft smeulen. En waarbij het zomaar ergens anders weer aan de oppervlakte kan komen.

Pas als de vicieuze cirkel is doorbroken, “de veenbrand” helemaal is geblust en dus de onverwerkte verliezen zijn verwerkt, kan men weer verder met de andere zaken.

Gelukkig zijn er verschillende manieren voor om dit aan te pakken. Ook kan een professional organizer je hierbij helpen. Neem bij vragen gerust contact op.

Plaats een reactie