fbpx

Het verschil tussen back-up en synchronisatie

Is het jou wel eens overkomen?

Je hebt ontzettend veel foto’s gemaakt. Je telefoon kan erg mooie beelden maken en dus maak je daar graag gebruik van. Er staan foto’s op van afgelopen vakanties, van leuke dagjes weg en een heleboel foto’s van zomaar tussendoor. En die babyfoto’s van je kindje op je telefoon zijn de belangrijkste die je hebt.

Maar dan gebeurt er een nachtmerrie

Heel per ongeluk laat je je telefoon in het toilet vallen. Gelukkig wel in schoon water 😉, maar je krijgt hem daarna niet meer aan de praat. O jee….. je foto’s!

Al heel lang was je van plan om een back-up te maken, maar daar had je door alle drukte nog geen tijd voor genomen. En nu zijn dus al je foto’s weg…

Als je foto’s automatisch gesynchroniseerd zouden worden naar je computer was het geen ramp geweest. Dan stonden je foto’s nog op je computer en zou je deze nog gehad hebben. Maar helaas is dat nu niet het geval.

Als jij wél je foto’s automatisch synchroniseert naar je computer dan is er in het geval van het kapot gaan van je telefoon niets aan de hand. Maar stel nu dat je op je computer de foto’s van je telefoon aan het bekijken bent. En je hebt alle foto’s geselecteerd en dan heel per ongeluk verwijder je alle foto’s…. Nu denk je misschien er is niets aan de hand, ik heb de foto’s gelukkig nog op m’n telefoon staan. Je kijkt op je telefoon en dan slaat de schrik je om het hart. Ook daar zijn alle foto’s weg…

Hopelijk is dit je nog nooit overkomen en zorg jij wel voor een goede back-up van je foto’s.

Laptop met kopje koffie, pennen en een notitieboekje

Maar wat is nu eigenlijk een back-up?

Een back-up is een reservekopie van je foto’s of andere bestanden voor het geval de originelen verloren gaan.

Back-ups maken en synchronisatie van je foto’s wordt wel eens door elkaar gehaald. Maar het is belangrijk om het verschil te weten.

Het verschil tussen een back-up maken en synchroniseren

Synchroniseren

Bij synchroniseren spiegel je als het ware je foto’s. Maak je een foto met je telefoon en wordt deze gesynchroniseerd dan staat deze foto ook op je computer. Handig dus als je je telefoon in de wc laat vallen. Zo kun je via je computer dan toch nog bij je foto’s.

Synchroniseren werkt dus twee kanten op. Verwijder je een foto op je telefoon, dan is deze ook verdwenen op je computer. En verwijder je op je computer een foto, dan is deze ook op je telefoon verwijderd. Het handige van synchroniseren is dat je op meerdere apparaten bij je foto’s kunt, zonder dat je eerst je foto’s over hoeft te zetten.

Maar dit is dus geen back-up!

Back-up

Een back-up maken is éénrichtingsverkeer. Het is een kopie van je foto’s. Als voorbeeld maak je een foto met je telefoon en vervolgens maak je daar een back-up van. Verwijder je de foto op de telefoon, dan staat die altijd nog in je back-up. En andersom ook, verwijder je die foto van je back-up, dan blijft die gewoon nog op je telefoon staan.

Bij een back-up heb je dus altijd een ‘reservefoto’. Maar bij synchronisatie niet. Als je daar een foto verwijdert, wordt deze van alle apparaten verwijderd en heb je die foto dus niet meer.

Om te zorgen dat je foto’s veilig bewaard blijven, wil je dus een back-up maken van je foto’s en niet synchroniseren!

Analoge fototoestellen

Wil je meer weten over een handige back-up strategie lees dan onderstaande blog.

Share on pinterest
Blog bewaren